USEIN KYSYTTYÄ

Voiko laulutunneille tulla kuka vaan?

 

Voi. Laulamista voi alkaa harrastaa kuka vaan taustasta tai aiemmasta kokemuksesta riippumatta. Uusimmat tutkimukset ovat paljastaneet että laulua harjoittelemalla  voi laulutaitoaan kehittää huomattavasti vaikka olisi luullut koko ikänsä olevansa 'sävelkuuro' tai 'surkea laulaja'.

 

Miten laulutunnille tulisi valmistautua?

 

Laulutunnille tullessasi sinulla on hyvä olla mietittynä ja hieman valmisteltuna joku kappale jonka kanssa haluat tehdä töitä. Toki voit myös pyytää että teette opettajan kanssa töitä jonkun tietyn teknisen haasteen tai yksityiskohdan kanssa. On kuitenkin parempi lähestyä laulamista musikaaliselta kannalta eli itse laulettavan laulun kautta ja sulauttaa tekninen harjoittelu siihen mukaan.

Kuinka useasti tulisi käydä laulutunneilla?

 

Sanoisin vasta-aloitteleville oppilaille että minimissään kerran kahdessa viikossa. Toki edistyminen laulussa johtuu myös oppilaan omasta innostuksesta ja harjoittelusta laulutuntien ulkopuolella. Jos laulutuntien väliin jää 'liikaa' aikaa, saattaa se aiheuttaa myös tahatonta laiskuutta harjoittelun suhteen. Edistyneemmät oppilaat saattavat olla niin pitkällä taitojensa kanssa että vain välillä tarvitsevat ulkopuolisen silmät ja korvat neuvomaan heitä joissain asioissa ja tällöin laulutuntien välinen aika voi olla pidempikin. Vastuu ja halu tulla tunnille on aina oppilaalla itsellään. Laulun tulisi olla iloinen ja miellyttävä asia eikä pakkopulla.

 

 

Olen kuullut että ääntä pitää lämmitellä ennen varsinaista laulamista? Miten tämä tehdään ja kauanko sitä pitää tehdä?

 

Tästä ollaan montaa mieltä. Totuus on kuitenkin se että äänihuulet ovat jatkuvasti samassa lämpötilassa kuin laulajan oma keho joten ne eivät laulamisen aikana käyttäydy kovin paljoa toisella tavalla kuin puhuessakaan. Äänen lämmittely on lähinnä mielelle ja keholle muistuttamista että miltä laulaminen taas tuntuukaan. Eli tunnustelemme hieman kehon viretilaa ja sitä kuinka paljon meidän tulee tänään tehdä töitä laulaessamme. Aamulla heti herätessämme saattaa nielussa ja äänihuulissa olla vielä levon jäljiltä ylimääräistä limaa ja tämä kannattaa ottaa huomioon jos joutuu laulamaan heti aamutuimaan.

 

 

Miten minun tulisi harjoitella kotona?

 

Joskus oppilaat tullessaan laulutunnille tunnustavat hieman häpeissään etteivät ole harjoitelleet kauhean paljon. Mielestäni ajan määrä ei niinkään kerro harjoittelun tuloksellisuudesta vaan se miten keskittyneesti harjoittelu on tehty. Neuvon mieluummin vaikka harjoittelemaan vartin päivässä erittäin keskittyneesti kuin hoilaamaan puolitoista tuntia joka päivä. Puolihuolimattomasti tehty harjoittelu saattaa vain vahvistaa vanhoja huonoja laulutapoja lihaksiin jolloin ne joudutaan jälkeen päin kuitenkin oppimaan uudelleen lihaksistosta pois.

 

Tee harjoituksista mieluiten helppoja kuin liian vaikeita. Jos epäonnistut harjoituksessa kolme kertaa peräkkäin, on se merkki siitä että se on liian vaikea ja sinun tulisi jollain lailla tehdä siitä hieman helpompi. Ei juuri ajokortinkaan saanut hyppää suoraan Ferrarin rattiin.

Plazankuja 5 A 19, 00580 HELSINKI. +358 50 526 16 71

Yhteystiedot

(C) Jim Valio & ValioVoice 2017. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Rekisteriseloste