Moi,

Minä olen Jim Valio ja rakastan laulamista - se on ehkä parasta maailmassa mitä tiedän. Olen laulanut pienestä pojasta lähtien ja keksinyt lauluja Pesosen laulukirjan kuvista jo ennen kuin osasin edes lukea. Muistan myös miten mahtavaa oli kun taloon tuli kasettisoitin jolla pystyi äänittämään omaa laulamistaan pienen neliön muotoisen mikrofonin kanssa. Se oli todella maagista. Minulla on vieläkin jäljellä kasettinauha noilta ajoilta jossa laulan oman, nykyisin jo ikivihreän klassikon “eilen poro kakkas rannalle”. Sittemmin olen myös käsitellyt lauluissani hieman sielukkaampia aiheita ja motiiveja.

 

Parikymppisenä haaveilin että minusta tulisi suuri megastara mutta en tainnut haluta sitä tarpeeksi. Sen sijaan lähdin opiskelemaan laulua ja musiikin teoriaa ja monen yrityksen jälkeen pääsin sisälle pop/jazz-konservatorioon. Vaan kas, vuosien odotus oli kasvattanut nuoren miehen odotukset liian suuriksi eikä tuskin mikään koulu olisi niihin voinut vastata tai tehdä minua tyytyväiseksi. Lähdin ovet paukkuen ja jätin koulun kesken. Joskus joistain haaveistaan joutuu luopumaan. Se on elämää.

 

Musiikkikoulutukseen ja itseeni tympiintyneenä harhailin hetken vähän eksyksissä kunnes keksin alkaa opiskella valokuvausta. Hyvä että tein niin koska kun näin ettei minulla ollut samanlaista intohimoa kuvataiteeseen kuin monella muulla opiskelu-toverillani, tajusin että minun täytyy kuitenkin palata musiikin pariin.

 

Ollessani tekemässä foto-dokumenttiprojektia lentokentällä, tapasin siellä sattumalta ensimmäisen laulunopettajani joka mainitsi uudesta laulutekniikasta josta olin muutenkin jo jotain kautta kuullut. Opettajani arveli että tämä tekniikka saattaisi kiinnostaa minua ja sillä hetkellä taisin tehdä elämäni parhaan u-käännöksen. Tein mielessäni hiljaisen päätöksen palata ensirakkauteni, laulun, pariin.

 

Tutustuin ‘Complete Vocal Technique’:iin ja se oli menoa sen jälkeen. Vihdoinkin tuntui siltä että joku antoi minulle konkreettisia neuvoja ja opastusta ääneni suhteen eikä pelkkiä summittaisia tienviittoja. Menin tekniikan intro-kurssille joka totaalisesti sinetöi kohtaloni. Kävin heti samana keväänä haastattelussa Kööpenhaminassa ja minut hyväksyttiin kolmivuotiseen tekniikan opettajakoulutukseen.

 

Kolmen vuoden aikana tein kaksi koulutusjakson CVT:tä: sekä 1-vuotiskurssin täällä Helsingissä sekä 3-vuotis-opettajakoulutuksen Kööpenhaminassa. Täytyy sanoa että tiedon ja edistyksen määrä laulamiseni suhteen oli huima. Complete Vocal Technique antoi minulle todella hyvät työkalut ymmärtää omaa ja kaikkien muidenkin laulajien ääntä. Meillä kaikilla on kuitenkin sama anatomia, vain äänihuuliemme pituus ja akustiset ontelomme hieman vaihtelevat. Kun opimme tietyt yksinkertaiset säännöt äänenkäytöstä ja opetamme ne lihaksillemme, laulu alkaa sujua kuin itsestään.

 

Kaiken tämän jälkeen nautin laulamisesta enemmän kuin koskaan. Minusta on mahtavaa jos pystyn jakamaan tietoani ja antaa muille ihmisille tilaisuuden oppia nauttimaan äänestään enemmän ja enemmän. Äänteleminen on yksi primitiivisimmistä vaistoistamme ja se tuottaa meille eri muodoissa ja tilanteissa paljon mielihyvää ja helpotusta.

 

Jos vain pystyy päästämään laulun huuliltaan eivät asiat voi olla kovinkaan huonosti.

 

Plazankuja 5 A 19, 00580 HELSINKI. +358 50 526 16 71

Yhteystiedot

(C) Jim Valio & ValioVoice 2017. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Rekisteriseloste