COMPLETE VOCAL TECHNIQUE

Complete Vocal Technique (CVT) - ‘Kokonaisvaltainen Äänenkäytön Tekniikka’ - on tanskalaisen laulajan, äänipedagogin ja -tutkijan Cathrine Sadolinin kehittämä metodi ja kartta äänenkäyttöön. Sadolin on jaotellut äänen eri elementit ja muuttujat uudella konkreettisella tavalla joka auttaa laulajaa ja äänen käyttäjää analysoimaan ja kehittämään omaa tekemistään.

 

CVT:n avulla pystymme analysoimaan ja luokittelemaan kaikki mahdolliset ihmisäänen tuottamat soundit. Lisäksi tekniikka tarjoaa työkalut tuottaa nämä äänet terveesti ja ääntä rasittamatta tai vahingoittamatta. CVT:tä voi käyttää kaikissa laulun eri tyylisuuntauksissa, oli kyse sitten rockista, klassisesta, popista tai raskaammasta metallimusiikista.

 

Complete Vocal Technique antaa vastuun takaisin laulajalle. Yksikään opettaja ei pysty olemaan oppilaansa kurkun sisällä ja tuntemaan sekä tietämään tarkasti mikä sopii oppilaalle ja mikä ei. Kuunnellen ääntä ja tutkien kehon tuntemuksia opettaja ja oppilas sitten yhdessä etsivät kuhunkin ongelmatilanteeseen oppilaalle toimivan ratkaisukeinon.

Tärkein asia laulussa on tuki. Tukeminen tarkoittaa sitä että osaamme pallealihaksemme avulla kontrolloida ilmavirtaa keuhkoista. Kun tuki on kehittynyt, se mahdollistaa pitkäkestoiset fraasit, korkeat nuotit, äänen väsymättömyyden ja äänenkäytön turvallisuuden.

Moodit ovat eräänlaisia “vaihteita” äänessä. Niissä on eroja  volyymin, sävelkorkeuden ja luonteen suhteen. Kun opit tuntemaan moodien säännöt ja niiden optimaalisen käyttöalueen eli moodin keskustan, laulustasi tulee helpompaa ja pystyt myös analysoimaan mahdollisia ongelmakohtiasi helpommin.

Muuttamalla ääntöväylämme (ontelot äänihuulista suuhun ja sieraimiin) muotoa voimme säätää äänenväriä. Mitä suurempi tila, sen tummempi ääni ja päinvastoin.

Lopuksi voimme vielä lisätä lauluumme erilaisia mausteita tehosteiden muodossa. Nämä kaikki voidaan tuottaa oikein ja ääntä rasittamatta kunhan varmistetaan että kolme perusperiaatetta ovat kunnossa. Rajummat tehosteet kuten distortion ja grunt vaativat miltei aina enemmän energiaa ja tuen hallintaa kuin tavallinen laulu.

(C) Complete Vocal Institute

Halutessasi tutustua vielä hieman enemmän Complete Vocal Technique:iin, tästä pääset Complete Vocal Instituten sivuille josta voit lukea lyhyen esittelyn tekniikasta ja tutustua CVT:een filosofiaan tarkemmin.

(C) Complete Vocal Institute

Plazankuja 5 A 19, 00580 HELSINKI. +358 50 526 16 71

Yhteystiedot

(C) Jim Valio & ValioVoice 2017. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Rekisteriseloste